Groene energie in de horlogemakerij

De Horlogebandenspecialist
Groene energie in de horlogemakerij

Mechanische horloges zijn duurzame producten, gemaakt om tientallen jaren of langer mee te gaan. Voor een industrie die bestaat uit luxe en duurzaamheid, lijkt het verbeteren van producten niet altijd even handig. Maar de tijden en de smaak van de consumenten veranderen. Daarom willen horlogemakers het concept nog een stap verder brengen door duurzame productiemethoden te integreren, met behulp van technologieën als zonne-energie en recycling.

De SolarBeat Tank Must

De Tank Must-lijn werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 70 en keert terug met een gloednieuwe editie op zonne-energie. Het is niet alleen de eerste optie op zonne-energie in de collectie, maar het is ook het eerste horloge ooit op zonne-energie van Cartier. Het horloge is gemaakt van roestvrij staal en is verkrijgbaar in twee maten. De gemiddelde looptijd van het horloge wordt geschat op 16 jaar, voordat het horloge een onderhoudsbeurt nodig heeft. Met SolarBeat levert Cartier de nauwkeurigheid en waarde die consumenten van quartz verwachten, terwijl het een aantrekkelijke groene benadering van het eindproduct biedt.

Het licht op het uurwerk

Moderne zonne-energiebewegingen kunnen zeer efficiënt zijn. Het feit dat de hoeveelheid licht, die nodig is om het uurwerk op te laden, afkomstig is van de Romeinse cijfers, betekend dat het totale oppervlak voldoende moest zijn om genoeg licht in het horloge binnen te laten. Deze beperking van de verhoudingen was een van de belangrijkste problemen, die moesten worden opgelost tijdens het ontwerp en de ontwikkeling van de SolarBeat Tank.

Milieubewust horlogebandjes

In overeenstemming met het milieubewuste thema zijn de SolarBeat Tank Must modellen uitgerust met horlogebandjes die zijn gemaakt van niet-dierlijk leer, maar juist bestaan uit plantaardig materiaal uit afval van appels, die worden geteeld voor de voedingsindustrie in Zwitserland, Italië, en Duitsland. Cartier beweert dat deze horlogebandjes resulteren in een aanzienlijk verminderde ecologische voetafdruk en een lager water- en energieverbruik tijdens het productieproces.

Prijzen en beschikbaarheid

Het kleine horloge heeft een prijs van 2.480 dollar en het grote model een prijs van 2.610 dollar. Het grote model is 33mm x 25,5mm en het kleine model 29,5mm x 22mm. Het horloge komt in de reguliere productie dus er is geen sprake van een beperkte beschikbaarheid. Het horloge is verkrijgbaar vanaf september 2021.