Hoe verzet je de tijd van je horloge?

De Horlogebandenspecialist

De wintertijd gaat bijna in!

Klok verzetten

31 oktober is het zo ver; de wintertijd gaat in! Dit betekent dat de zomertijd is afgelopen en de dagen donkerder en korter worden. De klok gaat in de wintertijd een uur achteruit. We kunnen dus een uur langer slapen! Als de wintertijd ingaat, is het handig je horloge de avond ervoor alvast op de juiste tijd te zetten. Zo wordt je ‘s ochtends direct wakker met de juiste tijd. Dit geldt overigens niet voor horloges die ook een datumnotatie hebben, hier komen we later in de blog op terug. In deze blog geven we je een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden als je de tijd en/of datum gaat verzetten op je horloge. 

Vooruit of achteruit?

Aangezien de tijd in de wintertijd een uur terug gaat, zal je geneigd zijn om je horloge een uur terug te draaien. Helaas zijn horloges hier niet op gemaakt, dus moet je de tijd vooruit zetten. Je draait dan met de klok mee. Hoe veel je je horloge ook moet verzetten, draai altijd met de klok mee, ook als blijkt dat de klok terugdraaien sneller gaat. Voor het verzetten van de datum geldt dit ook; het is belangrijk deze vooruit te draaien.  

Wanneer moet ik mijn tijd verzetten? 

De tijd waarop je je horloge verzet heeft invloed op de werking van het horloge. Dit geldt vooral voor horloges waarbij een datum ook automatisch verspringt. Veel mensen denken dat de datum precies om middernacht verspringt, maar dit is niet zo. Dit gebeurt meestal tussen 22.00 uur en 02.00 uur. Ons advies is dan ook: verzet je horloge niet om middernacht, want hier raakt je datumnotatie van in de war. Wacht liever tot de volgende ochtend om dit aan te passen.

Hoe pas je de tijd en datum nu aan?

Het is vrij eenvoudig om de datum en tijd van je horloge aan te passen. Hieronder geven wij een stappenplan zodat jouw horloge klaar is voor de wintertijd!

  1. Trek de kroon van je horloge uit.
  2. Draai de wijzers met de klok mee naar de juiste tijd
  3. Indien het horloge ook een datum aanduiding heeft, duw je de kroon één stapje terug en verzet je de datum.
  4. Duw de kroon helemaal terug, je horloge staat nu weer goed.

Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen over hoe je de tijd en/of datum van je horloge aan moet passen of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op via info@dehorlogebandenspecialist.nl. Wil je graag ons assortiment bekijken? Neem dan een kijkje in onze webshop of kom langs in onze showroom in Utrecht.