Onderhoud je leren horlogeband

De Horlogebandenspecialist
Onderhoud je leren horlogeband

Wat doe jij om jouw leren horlogeband te onderhouden? Een veelgehoord antwoord is “te weinig”. We denken er vaak wel aan om het uurwerk van ons horloge op te poetsen en te onderhouden, maar de horlogeband wordt nog wel eens vergeten. Een leren horlogebandje heeft bij dagelijks gebruik veel te voorduren. Het bandje wordt blootgesteld aan zonlicht, water, vocht, zweet en cosmetica. In het ergste geval zorgt dit voor lelijke vlekken en verkleuringen op de horlogeband.

De levensduur van een leren horlogeband verlengen

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van een lederen horlogeband is het belangrijk om er zuinig mee om te gaan. Maar het hangt natuurlijk ook samen met de intensiteit waarmee het horloge wordt gedragen. Over het algemeen geldt: hoe hoger de prijs van een horloge, des te beter de kwaliteit van het horloge en de horlogeband. Er zijn een aantal tips om de levensduur van een leren horlogeband te verhogen, welke dit zijn worden hieronder toegelicht.

 • Tip 1: Vermijd water
  Probeer contact met water te vermijden, want een leren horlogeband kan niet goed tegen water, zelfs als het horloge waterdicht is. Wees voorzichtig met afwassen en ga niet zwemmen of douchen met het horloge. Bij het schoonmaken van jouw leren horlogeband kun je wel water gebruiken. Lees in dit blog alles wat jij moet weten over het schoonmaken van jouw horlogebanen
 • Tip 2: Vermijd warmte
  Is het leren bandje toch nat geworden? Leg het horloge dan nooit op de verwarming of in de zon, want dat veroorzaak verkleuring en uitdroging. Het beste kun jij jouw horloge band dan even afnemen met een zachte droge doek en dan op een droge donkere plek verderlaten drogen. Op de warmere dagen kun je overwegen om het horlogebandje één gaatje losser te dragen, dit zorgt ervoor dat de leren band beter kan ademen en drogen. Ook kun je ervoor kiezen om tijdens de warmere dagen een andere horlogeband te dragen, bijvoorbeeld een metalen band.
 • Tip 3: Vermijd (agressieve) schoonmaakmiddelen
  Maak het leren horlogebandje nooit schoon met agressieve schoonmaakmiddelen. Wil je je horlogeband toch graag netjes houden? Gebruik dan een droge kantoenen doek en veeg het vuil weg. Maak een andere kantoenen doek vochtig en maak kleine draaiende bewegingen. Droog het horlogebandje vervolgens aan de lucht. Wanneer het leer volledig droog is, kun je een kleurloze leercrème of leerspray aanbrengen.
 • Tip 4: Vermijd vouwen
  Het leren horlogebandje gaat het langst mee als er zo min mogelijk vouwen inzitten. Probeer daarom het horloge zo vaak mogelijk plat neer te leggen, wanneer je het horloge niet draagt. Een horlogekist of horloge rol kan hierin een oplossing bieden. Met de zachte compartimenten beschermd de stof het horloge zo optimaal mogelijk.

Versleten leren horlogeband

Is je horlogeband na alle goede zorgen toch versleten? Dan ben je bij de Horlogebanden specialist aan het juiste adres. Door ons uitgebreide assortiment vinden wij voor elke wens een passende oplossing.