Een nieuw horloge: wat is de perfecte maat?

De Horlogebandenspecialist
De horlogebanden Specialist horlogebandje

Bij de aanschaf van een nieuw horloge is het raadzaam om jezelf af te vragen welke kastgrootte het beste bij je past. De grootte van de kast is één van de belangrijkste zaken waar je op moet letten wat betreft horloge maten en dus ook bij de uiteindelijke aanschaf van een horloge. De grootte van de kast bepaalt namelijk het meest hoe het horloge oogt om de pols. Je horloge maat bepalen, hieronder benoemen we de belangrijkste elementen.

Stappenplan voor het vinden van jouw perfecte horloge maat

  • Meet de diameter (zonder kroon)
  • Bepaal hoogte kast
  • Meet polsomtrek

Stap 1: Meten is weten
Wanneer je het formaat van het horloge ten opzichte van je pols goed in beeld wilt krijgen is het een goed idee om de afmetingen van de behuizing op papier na te tekenen. Knip het resultaat uit en leg het vervolgens op je pols. De diameter van de horlogekast wordt in de breedte gemeten (zonder de kroon). De hoogte van het horloge kan ook een rol spelen, bijvoorbeeld wanneer het extra lange verbindingsstukken tussen de kast en de horlogeband heeft (lugs). Om na te gaan of het horloge daarnaast ook om je pols past kun je jouw polsomtrek opmeten door een strook papier of stukje touw om je pols te leggen en deze op te meten. Meet dit alles nauwkeurig om een precies beeld te krijgen van jouw ideale horloge maat.

Stap 2: Kies je categorie
Horloges met een kastbreedte van 36 tot 38 mm zijn doorgaans klassieke of vintage horloges. Binnen dit bescheiden kastformaat blijf je dicht bij de traditionele afmeting. De 40 mm horloges worden ook wel als middenmaat beschouwd. Het is een veilige keuze, je draagcomfort blijft behouden en toch valt het horloge wel op zonder er al te veel aandacht op te vestigen. Tot slot is er het opvallende segment met kasten van 46 mm of groter; denk hierbij aan duikhorloges of andere opvallende horlogedesigns. Lange tijd zag je voornamelijk dit formaat terug in het modebeeld. Deze horloges passen goed bij een sportieve look, maar kunnen ook een klassieke look een casual twist geven.

horloge maat bepalen welke maat horloge

Stap 3: Knoop doorhakken
Om uiteindelijk de juiste knoop door te hakken is het dus van belang in gedachten te houden dat de meest geschikte kastmaat afhankelijk is van de grootte van je pols. Bij een smalle pols zal een groot duikhorloge niet snel de juiste keuze zijn en kun je beter een klein formaat overwegen. Dus: Meet de omtrek van je pols en kies aan de hand daarvan een categorie die daarbij past. Ga op je gevoel af en ga voor jezelf na wat voor jou persoonlijk het prettigst aanvoelt. Beperk je vervolgens niet tot het originele ontwerp, maar wissel eens van horlogeband. Na de aanschaf van jouw perfecte exemplaar heb je hiervoor in onze webshop keuze uit een ruim aanbod horlogebanden. Jouw ideale horloge maat en ideale horlogebandje zit er dus ongetwijfeld tussen!

Tijd verzetten

Diameter horloge meten

Het is belangrijk dat je horlogekast in proportie is in verhouding tot je pols, zoals hierboven aangegeven. In de algemene regel geldt dat je horlogekast (inclusief de kastpoten) niet mag uitsteken buiten je pols.

De grootte van een horloge wordt altijd bepaald door de diameter van het breedste deel van de kast, zonder de kroon of eventuele drukknoppen mee te tellen. De hoogte van een horlogekast wordt altijd gemeten van lug tot lug, inclusief de kastpoten.

Een horloge met kortere of gebogen kastpoten lijkt compacter dan een model met langere of rechte kastpoten. Daarnaast kunnen drukknoppen of een brede, opvallend gekleurde bezel de illusie wekken dat het horloge groter is dan het werkelijk is. Daarom is het van belang om de diameter van de horlogekast te kennen.

Bestel jouw horlogeband maat eenvoudig online!

Kortom, heb je jouw horloge maat bepaalt en ben je nu op zoek naar een mooie horlogeband? Kijk dan gerust op onze website rond! Bij vragen of meer informatie over jouw perfecte horloge maat kun je altijd contact met ons opnemen per telefoon via +31 (0)30 24 45 964 of per Whatsapp via +31 6 242 77 903. Wij horen graag van je!