Help! Mijn smartwatch is oververhit!

De Horlogebandenspecialist

Een smartwatch is een horloge met heel veel uiteenlopende functies. Het horloge werkt optimaal bij temperaturen tussen de 0 en 30 graden. Als de smartwatch te warm wordt, kan dit schadelijk zijn voor de batterij. In dit blog lees je wat je kunt doen, om een oververhitte smartwatch te voorkomen en wat je moet doen om je smartwatch te laten afkoelen.

Hoe zorg je ervoor dat je smartwatch niet oververhit raakt

Hoe voorkom je een oververhitte smartwatch?

Om te voorkomen dat je smartwatch te warm wordt, zijn er een drie voorzorgsmaatregelen. Want het is tenslotte beter om het te voorkomen dan het te genezen. Welke tips dit zijn, lees je hieronder.

  • Je smartwatch opladen op de juiste manier. De eerste tip heeft niet zozeer te maken met de tropische temperaturen, maar met de lader van de smartwatch. Het is misschien al wel bekend, maar gebruik geen namaakoplader voor je smartwatch. De namaakopladers geven soms te hoge voltages af, waardoor de smartwatch teveel stroom binnenkrijgt om te verwerken. En de smartwatch te snel opwarmt en oververhit kan raken. Oververhitte van je smartwatch is tevens slecht voor de batterij.
  • De tweede tip heeft wel te maken met de warmere dagen. Een smartwatch kan niet goed tegen hitte en temperatuurschommelingen. Draag je smartwatch niet in de felle zon en ook niet als je een sauna bezoekt.
  • Wanneer je je horloge draagt tijdens het sporten of zwemmen is het verstandig om het horloge daarna op een koele plek op te bergen. Ben je bijvoorbeeld op het strand? Bewaar je smartwatch dan in je tas en zoek een plek met voldoende schaduw. Dit zal anders ten koste gaan van de batterijduur van je smartwatch.

Wat te doen bij een oververhitte smartwatch?

Heb je niet kunnen voorkomen dat je smartwatch oververhit is geraakt? Geen probleem, met de onderstaande tips van de horlogebandenspecialist zorg je ervoor dat de smartwatch snel weer afkoelt. Een smartwatch geeft meestal uit zichzelf aan dat het horloge oververhit is. Bij een Apple Watch is dit bijvoorbeeld te zien door de rode thermostaat. De veiligheidsmaatregel van je smartwatch is zo ingebouwd dat het voorkomt dat de batterij niet in hitte problemen komt. Volg de onderstaande stappen om de smartwatch zo snel mogelijk te laten afkoelen.

  1. Haal de smartwatch van je pols. Is de smartwatch aan het opladen? Haal het horloge dan van de lader. Vaak schakelt de smartwatch zich vanzelf uit. Is dit niet het geval? Schakel het horloge dan uit.
  2. Laat de smartwatch afkoelen op een plek binnenin je huis, maar niet in een de koelkast of vriezer. De plotselinge temperatuurverschillen zijn namelijk niet goed voor de batterij.
  3. Verwijder, als je een beschermcase om je smartwatch hebt, deze gelijk. Vooral de kunststof (plastic) beschermcases kunnen veel warmte vasthouden. Waardoor de hitte minder goed kan worden afgevoerd.

Mocht het zo zijn dat je smartwatch niet afkoelt en oververhit blijft. Dan is het verstandig om contact op te nemen met het bedrijf waar je de smartwatch hebt gekocht. Het kan natuurlijk ook zijn dat er technisch iets niet helemaal in orde is met je smartwatch.