Hoe goed kan jouw horloge tegen water?

De Horlogebandenspecialist

Geen een horloge voor 100% waterdicht, de meeste horloges zijn waterproof of waterresistant. Er zit wel degelijk verschil in een horloge dat waterdicht, waterresistant of waterproof is. De waterdichtheid wordt aangegeven in het aantal meters, de luchtdruk (bar) en de atmosfeer (ATM). Oftewel hoeveel meter druk kan het horloge aan, rekening houdend met stilstaand water?

Een waterresistant horloge

Is je horloge waterdicht? Dan zijn er in het uurwerk van je horloge onderdelen aangebracht die het binnendringen van vocht tegenhouden. De mate van waterdichtheid wordt aangegeven met symbolen of tekst. In hoeverre een horloge waterbestendig is, hangt af van een aantal onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop de deksel is afgedicht, hoe de openingen van de kroon en de andere knopjes zijn, de dikte van het glas en hoe sterk de horlogekast is.

Waterdicht, waterresistant of waterproof?

Er worden verschillende maten van waterdichtheid onderscheiden; een horloge dat bestand is tegen water bij het handen wassen of tijdens regen wordt uitgedrukt in: 30 meter, 3 bar en 3 ATM. Een horloge met 50 meter, 5 bar en 5 ATM is geschikt om mee te douchen en te zwemmen aan het wateroppervlak, mits er geen sprake is van grote temperatuurverschillen. Een horloge met 100 meter, 10 bar en 10 ATM kun je dragen tijdens zwemmen, duiken, snorkelen en zeilen. En is dus geschikt voor de meeste watersporten. Op zoek naar een horloge om te duiken tot ongeveer 60 meter onder water? Dan is een horloge van 300 meter, 30 bar en 30 ATM geschikt voor jou. Dit horloge is te gebruiken bij alle watersporten en recreatieduiken.

Waterdicht in de toekomst

Om het beste uit je waterbestendige horloge te halen is het belangrijk om de volgende tips te volgen:

  1. Om het rubber van het horloge zo goed mogelijk te houden is het van belang dat er geen hitte in de buurt van het horloge komt. Zorg ervoor dat je het horloge af doet wanneer je een föhn gebruikt of een sauna instapt.
  2. Controleer het glas van het horloge regelmatig op krassen, deze kunnen het glas verminderen waardoor de kans op het lekken van water groter is.
  3. Vermijd zout water, dit is de grootste fout die vele mensen maken. Spoel het horloge, als je in aanraking bent geweest met zout water, direct af en maak het horloge goed droog.
  4. Producten zoals, chloor, parfum, alcohol en haarlak tasten het horloge erg aan. Voorkom slijtage door het horloge af te spoelen met water en te drogen met een katoenen doek.

Om er zeker van te zijn dat het horloge ook waterbestendig blijft, laat deze dan minimaal één keer per jaar controleren bij een specialist.