De datum en tijd van een mechanisch horloge veranderen

De Horlogebandenspecialist

Don’t do it: De tijd veranderen terwijl je jouw horloge draagt!

Wist je dat je de tijd van een mechanisch horloge echt niét moet veranderen terwijl je deze draagt? Hiermee kun je het horloge van heel veel schade voorzien. De laterale spanning tijdens het dragen geeft extra spanning op het uurwerk. Draai dus nooit aan de kroon terwijl je het horloge draagt! Maar doe je horloge even af voordat je de tijd gaat verzetten.

Opwinden van mechanisch horloge

Mechanisch horloges dienen ‘met de klok’ mee opgewonden te worden. Bij voorkeur gebruik je hiervoor een vast tijdstip, bijvoorbeeld net na het opstaan. Om het mechaniek zo min mogelijk te beschadigen is het noodzakelijk om het horloge niet te dragen tijdens het opwinden! Een veelvoorkomende gedachte is dat men denkt dat een mechanisch horloge niet met de hand kan worden opgewonden. Echter is dat niet waar! Je kunt hiervoor gewoon de kroon gebruiken. Een automaat zal niet blokkeren, dit komt omdat een automatisch horloge een slip koppeling heeft. Je dient 15 slagen op te winden en je automaat is weer opgestart en gereed voor gebruik. Bij het dragen zal het horloge zichzelf weer opwinden.

Datum niet verzetten tussen 21:00 en 03:00 uur

Wanneer je de datum wil verzetten is het aan te raden om de tijd even op 6 uur te zetten. Dit is een veilige tijd om de datum te veranderen. Na het opwinden van het horloge zet je de datum tot een dag voor de datum van die dag om vervolgens met de grote wijzer door de draaien naar de volgende datum. De mechaniek van je mechanische horloge is complex en gevoelig. Daarom wordt er aangeraden de datum niet te verstellen tussen 21:00 uur in de avond en 03:00 uur in de ochtend. In deze periode wordt de datum zelf verzet, door dan wijzigingen te gaan doen kun je het mechanisch uurwerk beschadigen.

Lees ook eens onze blog over het schoonmaken van jouw horloge.

Lees hier meer over het verzetten van de tijd op je horloge.