Hoe verzet je de tijd van je horloge?

De Horlogebandenspecialist
Klok verzetten

Wintertijd en Zomertijd? Tijd om de tijd te verzetten op je horloge

Zondag 31 maart 2024 gaat de zomertijd weer in. De wintertijd gaat dan weer in op zondag 27 oktober 2024.

We gaan dan massaal de tijd verzetten. De laatste jaren wordt er veel gesproken over het afschaffen van de zomer- en wintertijd. Er is nog geen definitieve beslissing genomen over de afschaffing van de zomer- en wintertijd in de EU.

Tot het definitief zover is moeten wij nog elk half jaar de klok een uur verzetten. Met de zomertijd gaat de klok een uur vooruit en bij wintertijd gaat de klok een uur achteruit. Is het Wintertijd? Dan kunnen we dus een uur langer slapen! Als de wintertijd ingaat, is het handig je horloge de avond ervoor alvast op de juiste tijd te zetten. Zo wordt je ‘s ochtends direct wakker met de juiste tijd. Dit geldt overigens niet voor horloges die ook een datumnotatie hebben, hier komen we later in de blog op terug. In deze blog geven we je een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden als je de tijd en/of datum gaat verzetten op je horloge.

Mag je een horloge terugdraaien?

Aangezien de tijd in de wintertijd een uur terug gaat, zal je geneigd zijn om je horloge een uur terug te draaien. Helaas zijn horloges hier niet op gemaakt, dus moet je de tijd vooruit zetten. Je draait dan met de klok mee. Hoe veel je je horloge ook moet verzetten, draai altijd met de klok mee, ook als blijkt dat de klok terugdraaien sneller gaat. Voor het verzetten van de datum geldt dit ook; het is belangrijk deze vooruit te draaien.

Heb jij een mechanisch horloge? Lees dan hier wat je moet doen én wat je vooral NIET moet doen.

Tip: Draai je horloge dus altijd vooruit.

Wanneer moet ik de tijd van mijn horloge verzetten?

Tip: Verzet de tijd NIET tussen 21:00 en 03:00

Veel mensen weten dit niet, maar het moment waarop jij je horloge verzet heeft wel degelijk invloed op de werking van het horloge. Dan hebben we het met name over de horloges waarbij een datum ook automatisch verspringt. Wist jij bijvoorbeeld al dat de datum van een horloge meestal niet direct om middernacht verspringt? Dit gebeurt tussen 22.00 uur en 02.00 uur. Verzet de tijd op je horloge daarom ook niet rond middernacht, je datum notatie zal hierdoor namelijk van slag raken. Wacht liever tot de volgende ochtend om dit aan te passen.

Tijd en datum horloge verzetten: volg deze stappen

De tijd en datum verzetten van je horloge is vrij eenvoudig en kan in slechts een paar stappen uitgevoerd worden.

  1. Trek de kroon van je horloge uit *
  2. Draai de wijzers met de klok mee naar de juiste tijd
  3. Indien het horloge ook een datum aanduiding heeft, duw je de kroon één stapje terug en verzet je de datum.
  4. Duw de kroon helemaal terug, je horloge staat nu weer goed.

Hopelijk heb je wat aan onze tips gehad om je horloge tijd te verzetten.

*De specifieke instructies kunnen variëren afhankelijk van het type horloge. Het is altijd goed om te controleren of deze adviezen ook gelden voor jouw horloge.

Op zoek naar een nieuw bandje voor de zomer of winter? Bekijk dan ons assortiment!