Het verschil tussen een quartz horloge en een mechanisch horloge

De Horlogebandenspecialist

Een horloge is tegenwoordig niet meer weg te denken als accessoires. Een horloge zorgt ervoor dat je er representatief uitziet, op werk of op een date. Misschien heb je er wel eens van gehoord en ben je inmiddels benieuwd geworden. Wat is eigenlijk het verschil tussen een quartz horloge en een mechanisch horloge? En hoe zit dit met een quartz uurwerk en een mechanisch uurwerk? Wij vertellen het je in dit blog.

Verschillen quartz en mechanisch

Een analoog horloge kan opgedeeld worden in twee categorieën, quartz en mechanisch. Het verschil tussen de twee is de manier waarop de energie, om het horloge te doen werken, wordt opgewekt. Beide manieren worden vaak gebruikt, maar er zijn toch een aantal noemenswaardige verschillen om mee te nemen bij de keuze tussen een quartz horloge of een mechanisch horloge.

Het quartz uurwerk

De naam quartz is afkomstig van de quartz-kristal, een klein steentje wat tienduizenden trillingen per seconde geeft. Het quartz horloge maakt gebruik van elektronica voor de aandrijving. De batterij is hierbij van levensbelang. De trillingen van de quartz-kristal worden slim omgezet naar impulsen per seconde, wat ervoor zorgt dat de secondewijzer beweegt. Naast dat de quartz-techniek een prima manier is om een horloge aan te sturen is het ook een relatief goedkope manier om de tijd aan te geven.

Quartz uurwerk vervangen

Het kan een hele technische klus zijn om je quartz uurwerk te vervangen. Je kunt de volgende algemene stappen volgen voor het vervangen van je quartz uurwerk.

  1. Verwijder de achterkant van het horloge
    Gebruik hiervoor geschikt gereedschap, zoals een caseback opener, om de achterkant van het horloge te verwijderen. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, zodat je krassen voorkomt.
  2. Haal het oude uurwerk eruit
    Nadat je de achterkant van het horloge hebt verwijderd, moet je het oude uurwerk lokaliseren. Gebruik een metalen klem of schroef om het uurwerk vast te houden. Maak vervolgens het oude uurwerk los en verwijder deze voorzichtig.
  3. Plaats het nieuwe uurwerk
    Neem het nieuwe quartz uurwerk en plaats deze voorzichtig op de juiste positie in het horlogekastje. Het is belangrijk dat het uurwerk stevig vastzit en op zijn plaats blijft zitten.
  4. Sluit het uurwerk aan
    Sluit vervolgens de verbindingen aan tussen het nieuwe uuwerk en ander componenten in het horloge, zoals de batterij en de wijzers.
  5. Test het uurwerk
    Nadat je het nieuwe uurwerk hebt geïnstalleerd, dien je het horloge te testen om te controleren of alles correct werkt. Controleer of het horloge de tijd nauwkeurig bijhoudt en of de wijzers correct bewegen.
  6. Plaats de achterkant terug
    Zodra het nieuwe uurwerk is geïnstalleerd en getest, plaat je de achterkant van het horloge terug en zorg je ervoor dat deze stevig is bevestigd.

Mocht het niet lukken om je quartz uurwerk te vervangen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

quartz horloge mechanisch horloge

Een mechanisch horloge kan opgedeeld worden in twee categorieën:

  • Manueel mechanisch
  • Automatisch mechanisch

Manueel mechanisch uurwerk

De manueel mechanische variant van het uurwerk werkt volledig zonder batterij. Door aan het knopje op je horloge te draaien wordt een veer in het uurwerk onder spanning gezet waardoor er kinetische energie vrijkomt. Hierdoor wordt een anker en een tandwiel aangestuurd die op hun beurt de energie over het uurwerk verdelen. Dit veroorzaakt ook het tikkende geluid van een horloge.

Automatisch mechanisch

Een automatisch mechanisch horloge combineert het werk van een mechanisch uurwerk met een systeem dat gemakkelijk te gebruiken is. De energie om de wijzers te doen bewegen komt uit de beweging van de pols. Zolang het horloge regelmatig wordt gedragen blijft deze werken.