Hoe maak je een horloge het beste schoon?

De Horlogebandenspecialist

Het schoonmaken van je horloge, een kleine moeite, maar toch wordt het bijna nooit gedaan. Naast dat het fris en hygiënisch is, is het ook super belangrijk voor de duurzaamheid van je uurwerk en horlogeband. Vuil, zweet en schimmels vinden veelgebruikte accessoires een fijne plek om zich op te nestelen. Het reinigen kun je het beste wekelijks of maandelijks zelf doen. In dit blog geven we je een aantal praktische tips voor het schoonmaken van je horloge, allemaal op eigen risico!

Horloge schoonmaken

Tip 1: Horlogebandje schoonmaken

Horlogebandjes zijn gemaakt van diverse materialen waaronder: staal, leer, rubber of NATO. Je kunt niet voor elk materiaal dezelfde schoonmaakmethode gebruiken.

Voor materiaal als RVS, Titanium, Vinyl of Siliconen raden wij aan om thuis zelf een sopje te maken. Mits je uurwerk en bandjes waterbestendig zijn (reinigen op eigen risico!). Meng lauwwarm water met 1 druppel afwasmiddel en wrijf voorzichtig dit mengsel over je horlogeband. Droog het voorzichtig, met een tandenstoker kun je al het opgehoopte vuil weghalen.

Voor NATO of Nylon kun je mee wassen in een mesh zakje in de wasmachine. Bekijk de voorwaarden om Nylon te wassen in de handleiding van je wasmachine.

De meest voorkomende manier om je leren horlogeband te reinigen is door middel van natte reinigingsdoeken die speciaal voor leer zijn. Deze kun je in de meeste schoenenwinkels kopen. Voor het grondig reinigen van leer kan je ook enkel lauw water en een licht bevochtigd doekje gebruiken.

Tip 2: Het reinigen van je horlogekast (waterdicht) en glas

Maak een sopje van lauw water en hele milde zeep. Gebruik géén chemische producten, een uurwerk kan namelijk waterdicht zijn maar chemische stoffen kunnen alsnog voor schade zorgen. Als je uurwerk waterdicht is kan je dezelfde reinigingsmethode gebruiken als bij RVS, Titanium, Vinyl of Silionen bandjes. Aantal overige tips:

  • Gebruik geen tandenborstels, maar zacht materiaal of je eigen vinger
  • Ga niet hard schrobben
  • Horloges met een nieuwe batterij of waarbij het horlogedeksel open is geweest moet je als niet waterdicht behandelen.
  • Sluit alle kroontjes van de horlogekast bij het reinigen om te voorkomen dat water naar binnen gaat.

Het reinigen van je uurwerk dient dus wel zorgvuldig uitgevoerd te worden. Onze tips opvolgen is altijd op eigen risico. Horlogekast niet waterdicht? Reinig dan de kast voorzichtig met een wattenschijfje en een heel klein beetje water. Dep het vervolgens goed droog.

horloges met accessoires