Horlogeband inkorten

De Horlogebandenspecialist
Horlogeband inkorten

Horlogeband inkorten / metalen horlogeband verstellen

Wil jij weten hoe je je horlogeband moet inkorten? Is je horlogeband te groot en moet deze ingekort worden? Lees hier meer over je metalen horlogeband verstellen.

Je horlogeband inkorten of vervangen is eenvoudiger dan je denkt. Je kunt je horlogeband gemakkelijk inkorten met een handige horlogebanden inkorter of gewoon met een pincet of schroevendraaier. De meeste horlogeschakels zijn bevestigd met de zogeheten pushpinnen die door de gaatjes, in de schakels van het horloge, op hun plaats worden gehouden. Uiteraard kan het ook voorkomen dat pinnen zijn bevestigd met een draaischroef. In dat geval kun je de schakels eenvoudig losmaken met een kleine schroevendraaier. Het komt voor dat bij wat de wat goedkopere metalen horlogebanden de pushpinnen of schroeven erg vastzitten. Je kan dan de pushpinnen met een klein hamertje een d.m.v. een punt (van een pincet o.i.d.) een tikje geven. Vaak schieten de pushpinnen dan wel los.

Je metalen horlogeband verstellen in 3 stappen: Handleiding horloge inkorten

  1. Leg het gereedschap en de band op een vlakke ondergrond (bureau of tafel).
  2. Maak, indien nodig de metalen horlogeband los van de kas. Hierdoor kun je band in de volledig lengte op tafel leggen.
  3. Leg je metalen horlogeband op de inkorter en druk met de lange pin tegen de pushpin aan.
  4. Druk met de horlogebanden inkorter de pushpin naar buiten (zie afbeelding verderop) en let goed op de richting van de pijltjes.
  5. Draai of druk net zo lang tot de pushpin naar buiten komt. Wees geduldig. Mocht het niet lukken dan kun je met een klein hamertje d.m.v. een punt (van een pincet o.i.d.) een tikje geven.
  6. Herhaal dit proces bij andere schakels.
  7. Heb je de schakel verwijdert druk dan de pushpin er met de hand weer in en tik deze aan het eind even aan met een hamertje of druk deze verder naar binnen met de horlogeband inkorter (de pin).
  8. Bewaar de overgebleven schakel en pushpinnen op een handige plek.

Metalen horloge inkorten: heb je hulp nodig?

Lukt horloge inkorten niet? Kom dan naar onze winkel in Utrecht. We helpen je graag!