Tips voor het fotograferen van een horloge

De Horlogebandenspecialist
Horloge fotograferen

De mooiste horloge foto’s zie je voorbijkomen op social media, van mensen die hun nieuwe horloge of accessoires willen laten zien. Het fotograferen van horloges kan nogal eens lastig zijn. Het horloge is voorzien van kleine details en glanzende oppervlakten, die sterk reflecteren. Ook is er vaak sprake van donkere schaduwen van bijvoorbeeld je eigen hand, hoofd of camera. Om je horloge zo mooi mogelijk op de foto te zetten hebben wij zes tips opgesteld, zodat jij jouw fotografie vaardigheden kunt verbeteren.

De juiste instellingen voor de foto

Met de volgende specificaties worden de horloge foto’s die jij wil maken nog sprekender en zorgt het bovendien voor betere foto’s. Deze tips zijn uit te voeren met een professionele camera, maar ook geschikt voor een smartphone.

  • Gebruik de juiste focus
    Het begint eigenlijk al met een foto die scherp genoeg is, zodat alle details zichtbaar zijn. De meeste smartphones hebben een bruikbaar autofocussysteem. Daarmee wordt de belichting en focus automatisch afgesteld. Is dit niet het geval?
    Houdt dan het gewenste focusgebied ingedrukt op je scherm. Het focus gebied zal automatisch ingesteld worden.
  • Controleer de helderheid
    Je wilt natuurlijk niet dat de afbeelding té licht of té donker is. Je moet hier een balans in vinden.
    Zorg ervoor dat je geen tegenlicht hebt van buiten. De meeste horloges komen het best tot hun recht als er met diffuus licht wordt gefotografeerd.
    Diffuus licht ontstaat wanneer direct licht op natuurlijke wijze, bijvoorbeeld door bewolking wordt verstrooid. Het licht valt daardoor alle kanten op, zodat er geen schaduwen te zien zijn.
  • Voorkom reflecties
    Om reflecties te voorkomen kan je gebruik maken van een tafel diffuser.
    Dit is een soort dakje die hetzelfde doet als een lichttent: de reflecties van de verlichting voorkomen en intern het licht reflecteren.
  • Maak je horloge schoon
    Maak voordat je gaat fotograferen het horloge grondig schoon. Zorg dat je je horloge goed schoonveegt met een microvezeldoek.
    Niets is vervelender dan een foto met een grote vingerafdruk op het glas.
    Meer tips over het schoonmaken van je horloge lees je in de blog: ‘Hoe maak je een horloge het beste schoon?’.
  • Zet de wijzers goed
    De standaard voor het fotograferen van een horloge staat op 10:10 met de secondewijzer op 30 seconden. Hiermee is het geheel visueel symmetrisch en de afstand tussen de wijzers is gelijk verdeeld in derden.
    Afhankelijk van het te fotograferen horloge kun je het uurwerk stilzetten. Dit doe je door de kroon naar buiten te trekken als de secondewijzer op de juiste plek staat.
  • Kies een juiste positie van het horloge
    Een leren horlogeband vormt zich min of meer al vanzelf in de juiste positie als je hem een paar keer hebt gedragen. Een gesloten band ziet er het mooist uit als deze de vorm heeft alsof je hem om de pols draagt.
    Plaats het horloge zo, dat de tekst op de wijzerplaat nog (eenvoudig) leesbaar is. De richtlijn hiervoor is om de tekst maximaal 90º te draaien.

Met deze tips maak jij nog mooiere foto’s van jouw horloge om te delen met vrienden en familie. Of je nu het uurwerk wilt tonen of je nieuw aangekochte horlogeband van jouw horloge. Vergeet niet om jouw foto’s met jouw horlogebandenspecialist horlogeband met ons te delen! Door ons te taggen op facebook en/of instagram met @dehorlogebandenspecialist.