Zorg dat je de kroon van je horloge niet overspant

De Horlogebandenspecialist
Kroon horloge

Wat is de kroon van een horloge?

Een horloge is een delicaat en complex product. De kroon, ook wel bekend als de opwindkroon of de trekknop, bevindt zich meestal aan de zijkant van het horlogekast en wordt gebruikt voor verschillende functies, afhankelijk van het type horloge. De kroon kan gebruikt worden om het horloge op tijd te zetten, zij het de datum of de tijd. Maar ook om een mechanisch uurwerk op te winden of om de  waterdichtheid te regelen door het in te drukken of uit te trekken van de kroon. Aan de kroon zit een stift, die het horloge met het uurwerk verbind. Hierdoor is het ten alle tijden heel belangrijk om zorgvuldig met de kroon om te gaan. dit onderdeel is van grote invloed op de werking van jouw horloge.

Forceer nooit de kroon van jouw horloge

De kroon van het horloge is een bewegelijk onderdeel, je kan deze los trekken, vast duwen en draaien om de tijd te verzetten of het horloge op te winden. Maar ook dit onderdeel heeft zijn grenzen. Als je de kroon niet verder kan draaien zit hij vast, en vast is vast! Je hoeft deze niet door te draaien zoals je wel eens doet op een frisdrank fles. Sterker nog doe je dit wel in het geval van een kroon van je horloge? Dan kun je deze wel eens kapot draaien en een flinke schade veroorzaken aan je uurwerk.

De kroon van mijn horloge is beschadigd wat nu?

Ondanks het zorgvuldig omgaan met je horloge en de kroon van jouw horloge, kan het toch voorkomen dat deze beschadigd raakt of aan vervanging toe is. Gelukkig kunnen deze onderdelen door een gespecialiseerde horlogemaker vervangen worden. Zelf moet je hier niet mee bezig gaan, want dan kun je nog meer schade aanrichten aan het horloge. Merk je dat de kroon beschadigd is van je waterdichte horloge? Wees je er dan van bewust dat je horloge niet meer waterdicht is en je het beste de kroon kan laten vervangen. Hierdoor kan je het horloge opnieuw water dicht laten maken.

Lees hier meer over het verzetten van de tijd op je horloge.

onderdelen horloge