De wereld van dameshorloges en herenhorloges

De Horlogebandenspecialist
Verschillende leren horlogebanden

Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus, toch? Ook in de horlogewereld gaat dit op en lijken dames- en herenhorloges van twee verschillende planeten c.q. werelden afkomstig te zijn; de benamingen zeggen het immers al. In deze blog kijken we naar het verschil tussen mannenhorloges en vrouwenhorloges en gaan we na of de wereld van horloges paradoxaler is dan het in eerste instantie lijkt.

De verschillen tussen de horloges van dames en heren

Eén van de meest voor de hand liggende verschillen tussen de twee typen horloges is het formaat: een horloge voor dames zijn in de regel vaak kleiner dan horloges voor mannen. Waarom? Vrouwen hebben over het algemeen een kleinere, slankere pols dan vrouwen. In de vorige blog werd al gesproken over het belang van het juiste formaat kiezen. Een horloge moet in goede verhouding tot de vrouwen- of mannenpols staan. Een typisch damesuurwerk ligt tussen de 20 en 27 mm, terwijl het mannenuurwerk varieert van 35 tot 55 mm. Door dit verschil in formaat is het gewicht ook verschillend: mannenhorloges zijn vaak zwaarder. Vrouwen dragen immers al genoeg ander bagage om hun pols: tassen, armbandjes etc.

Verschil in stijl en functies

Daarnaast is in het ontwerp van mannen- en vrouwen horloges een duidelijk stijlverschil te bespeuren; dameshorloges bevatten vaak extra details, zoals mooie bewerkingen op de wijzerplaat of het gebruik van zirkonia steentjes. Ook is er voor vrouwen een groter diversiteit in kleuren horlogebanden om uit te kiezen, terwijl herenhorloges vaak simplistischer blijven qua stijl, maar ook qua kleur. Tevens hebben de horloges voor heren vaak meer functies en mogelijkheden dan horloges voor vrouwen, zoals de stopwatch, datumaanduiding en jaarkalender. Dames horloges worden meer als sieraad gedragen en behoeven daarom doorgaans minder extra opties. Een ander opvallend verschil is de vorm van de horloges; heren horloges zijn meestal rond, terwijl de dameshorloges ook vierkant, rechthoekig of ovaal kunnen zijn.

Uniseks is de key

Gewicht, stijl, formaat, vorm.. Er zijn dus genoeg verschillen te ontdekken. Vandaag de dag zijn er vele uurwerken beschikbaar voor beide seksen. En dat deze worden aangepast op de wensen van de gebruiker is logisch; met een dergelijk sieraad hebben vrouwen de mogelijkheid om de vrouwelijkheid te benadrukken en kunnen mannen hun outfit completeren met een stoer ontworpen horloge. Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus: ook in de horlogewereld lijkt deze uitspraak zich overduidelijk te manifesteren. Wat ons betreft is dit een paradox; laat je niet belemmeren in je horlogekeuze door deze tweedeling. Wanneer een horloge in de smaak valt en het eigenlijk geen origineel heren- of dameshorloge is, betekent dit niet dat deze niet voor je is weggelegd. Uniseks is de key! Ook voor horlogebanden gaat dit op. Daarom maken wij geen onderscheid tussen dames- of heren horlogebanden.

Ontdek onze ruime collectie horlogebanden in de webshop!

                                                      dameshorloge-herenhorloge                                 herenhorloge-dameshorloge                                   herenhorloges-dameshorloges